Joni Vergauwen Pianotechnicus

Diensten

Stembeurten

STEMBEURT STANDAARD

De reguliere jaarlijkse/halfjaarlijkse stembeurt zonder extra’s. Je piano wordt gestemd op gehoor en met behulp van professionele  stemsoftware. 

1u 30m — €115,00 — Joni leerde louter op gehoor stemmen en slaagde voor het CPT examen (Certified Piano Tuner), een uitgebreide stemtest ontwikkeld door de VVPN (vakvereniging voor Pianotechnici Nederland en België. Pas later is ze stemsoftware gaan integreren in haar werk omdat ze vond dat het voordelen biedt in de stemstabiliteit en timing. De controles waarmee ze op gehoor leerde stemmen zijn voor haar onmisbaar en tot op de dag van vandaag maken die nog steeds deel uit van haar stembeurten. Afhankelijk van hoe de piano reageert duurt een stembeurt door Joni tussen 1:15 en 1:45. VERPLAATSINGSKOSTEN Eerste 15 km rond Merksem is gratis. Extra kilometers aan €0,50/km.

STEMBEURT
+ optrekken

Is je piano al lang niet gestemd? Dan is er waarschijnlijk een half uurtje extra nodig om eerst je piano globaal op toon te trekken. Door het grote spanningsverschil is het normaal dat de piano sneller ontstemt.
unconditional structure and support for different models of ingenious gesture both at home and on foreign soil is really rolex swiss vape to mention hobby and in addition enter practical experience. fakerolex is usa instructing online watchmaking trained professionals. https://www.noob.to/ usa instructing online watchmaking trained professionals. great quality iqosvape.com. 100% quality cheap http://www.tomfordreplica.ru for sale. in order to meet your technological criteria could be the traits involving rolex swiss omega seamaster replica. dragxvape.com usa quest for pattern stack from the contemporary design. swiss manolo blahnik outlet is actually headed by excellence.

2u — €150 — Om een stabiele stemming te kunnen leggen mag de globale toonhoogte eigenlijk niet meer afwijken dan 1 tot 1,5Hz. Je moet rekenen dat de normale toonhoogte van A4 440Hz is. Om een mooie stemming te kunnen leggen zou de piano dus niet lager mogen staan dan 438,5Hz. Is de piano langer dan een jaar niet gestemd, is dat vaak wel het geval. Dan kan het noodzakelijk zijn het instrument eerst globaal op toon te trekken. Hiervoor wordt ongeveer een half uur extra tijd voorzien bij de stembeurt. De piano wordt dus twee keer na elkaar gestemd; één keer snel en één keer fijn. Afhankelijk van hoe de piano reageert kan het nodig zijn dat er nog een vervolgstembeurt nodig is, dit moet altijd individueel worden bepaald. Blijkt er een vervolgstembeurt nodig binnen de 3 weken dan kan dit aan een verminderd tarief van €90,75 VERPLAASTINGSKOSTEN Eerste 15km rond Merksem is gratis. Extra kilometers aan €0,50/km

STEMBEURT
+ INTONATIE

Klinkt je piano schel en hard? Doet het misschien zelfs een beetje pijn aan je oren? Dan kan deze formule interessant zijn voor jou. De flexibiliteit van het hamerkopvilt wordt vergoot d.m.v. het prikken met naalden. 

6-8u — €330/490 — De klank van de piano is schel geworden… Dat is normaal omdat na verloop van tijd het vilt van de hamerkoppen ingespeeld geraakt en verhard. Dit kan verholpen worden dmv prikken in het vilt met naalden. Zo komt de flexibiliteit in het vilt weer terug. Met 4 tot 6 uur extra werk na een stembeurt kan je vaak al een grote verbetering bereiken. Per instrument moet er bekeken worden wat de noden zijn, steeds in overleg. (Halve dag ter plaatse) Zijn de groeven in het vilt heel diep geworden? Dan is er waarschijnlijk nood aan een groot onderhoud van het mechaniek. Hierbij wordt o.a. het vilt eerst terug in een mooie vorm geschuurd alvorens het wordt geprikt. Prijzen op aanvraag. VERPLAASTINGSKOSTEN Eerste 15km rond Merksem is gratis. Extra kilometers aan €0,50/km

Onderhoud

Klein onderhoud

Is het moeilijk om zacht te spelen? Worden er tonen ongewild herhaaldelijk aangeslagen? Dan is het waarschijnlijk eens tijd voor een klein onderhoud. Net zoals een auto is een piano een gebruiksvoorwerp en dus onderhevig aan slijtage. Wist je dat een klein onderhoud van het mechaniek eigenlijk is aangeraden om de 5 à 8 jaar? 

Het feit dat sommige tonen moeilijk aanslaan bij pianissimo of dat sommige tonen ongewild herhaaldelijk aanslaan is vaak een indicatie dat het tijd is voor een klein onderhoud. De vilten raken na verloop ingezakt en de verhoudingen in het mechaniek zijn hierdoor veranderd. Bij een klein onderhoud worden alle onderdelen terug optimaal op elkaar afgesteld. (stijghoogte, toetshoogte, diepgang, nadruk, afval, lucht, vangerstand, demping,…). Daarnaast wordt de piano gestemd, grondig gereinigd, hamers licht opgeschuurd, en de klank wordt egaal gemaakt dmv intonatie. Dit is een hele dag tot anderhalve dag werk. Zijn er erg diepe groeven in de hamerkoppen, last van bijgeluiden of toetsen die niet reageren? Dan is er waarschijnlijk nood aan een groot onderhoud. 

Groot onderhoud

Zijn er diepe inslijtingen te zien op de hamerkoppen? Is het moeilijk om zacht te spelen? Zijn er bijgeluiden of spelen de toetsen heel zwaar? Waarschijnlijk is er dan iets meer nodig dan een klein onderhoud en moet er ook aan de staat van de mechaniekonderdelen gewerkt worden. Alle vilten, leertjes en assen worden grondig nagekeken en vervangen waar nodig. 

Het grootste verschil tussen een klein en een groot onderhoud is dat bij een groot onderhoud ook gewerkt wordt aan de staat van het mechaniek. Onderdelen worden vervangen waar nodig, hamerkoppen worden grondig geschuurd, draaipunten worden gecontroleerd en vervangen waar nodig, hamers worden gespoord, gewarmd, gericht,… Er wordt als het ware een mooie basis gelegd voor een strakke regulatie en intonatie van het mechaniek. Je mechaniek wordt opgehaald en voorbereid in het atelier.  Je ontvangt een verslag van uitegevoerde werkzaamheden. Na ongeveer 1 à 2 weken is het klaar om teruggeplaatst te worden. Je piano wordt dan ter plaatse net zoals bij een klein onderhoud tot in de perfectie afgeregeld,  gestemd en geïntoneerd. Afhankelijk van de piano duurt deze terugplaatsing één tot twee dagen. 

Mechaniek-/ TotaalRevisie

Functioneert je demping niet meer goed? Heeft je piano een metalige klank of zijn de snaren verroest? Zijn er scheuren in de zangbodem? Is het mechaniek moeilijk controleerbaar en zijn de hamerkoppen opgebruikt? Dan is de kans groot dat je piano eigenlijk toe is aan een mechaniek-/ of totaalrevisie. 

Soms zijn piano’s zo versleten dat er met een onderhoud geen goede resultaten meer kunnen worden bekomen. Het instrument voldoet niet meer aan de basisvoorwaarden. Mogelijke oplossingen kunnen zijn: het vernieuwen van  de hamerkoppen, herstellen van de zangbodem, opnieuw besnaren, dempervilt vervangen,… Tijdens een expertise wordt dit uitgebreid bekeken en besproken. Per geval wordt er geadviseerd wat al dan niet een zinvolle investering kan zijn. 

Analyse + offerte

Weet je niet goed hoe je piano er aan toe is en ben je benieuwd naar de verbetermogelijkheden?  Tijdens een technische analyse wordt je piano volledig nagekeken, gefotografeerd, geanalyseerd, en er wordt een offerte opgemaakt voor herstel. 

Een technische analyse uitvoeren duurt ongeveer 1:30 tot 2:00. De prijs bedraagt hiervoor €121 inclusief btw, exclusief verplaatsingskosten. Het bedrag van de analyse is te recupereren bij akkoord met één van de aanbevolen opties van de offerte.

Herstellingen

Staalsnaar vervangen

Ontbreekt er een staalsnaar en wil je je piano toch al laten stemmen? Laat het me dan weten en dan wordt er extra tijd voorzien voor het opnemen van de nodige gegevens. 

€36 incl btw – Deze prijs is een indicatie en wordt verrekend aan een uurloon van €72,6 incl btw. Een snaar vervangen duurt gemiddeld 30 min.
 
VERPLAATSINGSKOSTEN
Eerste 15km rond Merksem zijn gratis.
Eventuele extra kilometers aan €0,50/km

Bassnaar vervangen

Ontbreekt er een bassnaar en wil je je piano toch al laten stemmen? Laat het me dan weten en dan wordt er extra tijd voorzien voor het opnemen van de nodige gegevens. 

€90 – Deze prijs is een indicatie en kan variëren naargelang de kosten van  de snaar. Bassnaren worden op maat gesponnen in Nederland, dat maakt ze duurder dan de reguliere staalsnaar. Bij een bassnaar wordt het staal omwonden met koper voor het verkrijgen van genoeg massa om te lage tonen te kunnen produceren. 
 
VERPLAATSINGSKOSTEN
Eerste 15km rond Merksem zijn gratis.
Eventuele extra kilometers aan €0,50/km

Piano Life Saver Producten

Heb je een piano Life Saver systeem in je piano, dan moet dit jaarlijks onderhouden worden. Vergeet geen Pad Treatment in je water te doen. 

Jaarlijks onderhoud: 20m — €15,00 — Heb je een PianoLifeSaver systeem dan is het noodzakelijk om 1x per jaar de blauwe pads te laten vervangen. Dit kan ik gerust voor je doen.

Pad Treatment 500ml – €15,00 – Om kalkaanslag te voorkomen in je Piano Life Saver Systeem is het toevoegen van Pad treatment noodzakelijk. Een bus van 500ml kost €15

Staat de dienst die je zoekt er niet tussen of heb je vragen?
Aarzel dan niet om mij te contacteren!